Nieuwe fase COVID pandemie in Spanje

Nieuwe fase COVID pandemie in Spanje - leeg hospitaal

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Nieuwe fase tegen COVID in Spanje is nieuwe stap naar normalisatie


De nieuwe fase tegen COVID in Spanje, genaamd “Strategie voor bewaking en bestrijding van COVID-19 na de acute fase van de pandemie” (Estrategia de Vigilancia y Control frente a la COVID-19 tras la fase aguda de la pandemia), die afgelopen dinsdag door de Autonome Gemeenschappen en het Ministerie van Volksgezondheid in het kader van de Commissie voor Volksgezondheid is goedgekeurd, treedt vandaag, maandag 28 maart 2022, in werking.

Volksgezondheid en de autonome regio’s hebben de eerste bijzonderheden over dit overgangssysteem met betrekking tot COVID-19 bekendgemaakt tijdens de Conferentie van het Nationaal Gezondheidsstelsel (SNS) inzake het toezicht op de volksgezondheid, waaraan de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, en de ministers van Volksgezondheid van de autonome regio’s en de autonome steden twee weken geleden in Zaragoza (Aragon) hebben deelgenomen.

Volksgezondheid motiveert dat de veranderingen die zij zijn overeengekomen voor deze nieuwe fase tegen COVID in Spanje gebaseerd zijn op het gegeven dat de hoge immuniteitsniveaus die onder de Spaanse bevolking zijn bereikt een verandering in de epidemiologie van COVID-19 hebben veroorzaakt die de overgang rechtvaardigt naar een andere strategie, die de acties monitort en zich richt op mensen en gebieden met een grotere kwetsbaarheid en die gevallen van ernstige COVID-19 bewaakt.

De bewaking gedurende deze overgangsfase zal plaatsmaken voor een geconsolideerd systeem van toezicht op het gebied van acute infecties van de luchtwegen dat hiervoor een bewakingssysteem moet bevatten (ARI’s).

Hoe dan ook, deze overgangsfase zal slechts worden gehandhaafd zolang de indicatoren voor het gebruik van de gezondheidsdiensten “op een laag niveau blijven”, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Wat is er nieuw aan deze overgangsfase betreffende COVID in Spanje?

De belangrijkste verandering is dat de indicatie voor diagnostische tests is gewijzigd en nu gericht zal zijn op kwetsbare personen (60-plussers, immuno-incompetente en zwangere vrouwen), kwetsbare omgeving (gezondheids- en sociale zorg) en ernstige gevallen. Zo zal de diagnose van patiënten met milde symptomen die verenigbaar zijn met COVID-19 worden gesteld op basis van de klinische behandeling van de patiënt.

Wat de bestrijding van COVID-19 in de algemene bevolking betreft, wordt er in deze nieuwe fase van uitgegaan dat milde en asymptomatische bevestigde gevallen niet zullen worden geïsoleerd en dat naaste contacten niet in quarantaine zullen worden geplaatst. In dit verband zullen aanbevelingen worden gedaan voor preventieve maatregelen, zoals het gebruik van maskers in alle situaties en het vermijden van contacten met kwetsbare personen.

In kwetsbare omgevingen, zoals gezondheidscentra of centra voor sociale zorg, kunnen specifieke isolatie- en controlemaatregelen worden toegepast, hoewel het ministerie van Volksgezondheid geen nadere bijzonderheden hierover verstrekt.

Ook de buitengewone surveillance- en controlestructuren die tijdens de pandemie zijn opgezet, blijven operationeel voor het monitoren van sleutelindicatoren die het mogelijk maken vroegtijdige veranderingen op te sporen, die de herinvoering van controlemaatregelen kunnen noodzakelijk maken in deze nieuwe fase tegen COVID in Spanje.

“Deze strategie blijft van kracht zolang er geen significante verandering optreedt in de trend die wijst op een ongecontroleerde circulatie van SARS-CoV-2 of een verandering in de epidemiologische situatie die het opnieuw instellen van surveillance- en bestrijdingsmaatregelen op voorstel van de alarm- en paraatheids- en reactieplannen noodzakelijk maakt,” legde het ministerie uit.

Spanje beschouwt Corona als gewone griep - kranten artikel
Het Laatste Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Bonjour Thierry,

  La siuation Covid est sous contrôle, seuls les 60+ sont encore suivis, lisez les mises à jour ici :
  https://www.tenerifevakantie.com/coronavirus-tenerife/

  Si vous avez un passeport de vaccination valide, vous ne devez pas remplir le formulaire SPTH, lisez-le ici :
  https://www.tenerifevakantie.com/vertrek-tenerife-voorbereiden/

  Les prix dans les supermarchés ont également été augmentés, nous avons ici la même inflation qu’en Belgique.
  Dans les restaurants, l’augmentation est moins perceptible.

  Bonnes vacances et meilleures salutations,
  Guy H.

  Traduit avec http://www.DeepL.com/Translator (version gratuite)

 2. Thierry schreef:

  Bonjour, nous nous apprêtons à venir en vacances à Tenerife. La situation c’est-elle normalisée avec les mesures Covid. Autres question, vu la situation économique, la vie a-t’elle augmenté à Tenerife pour faire ses courses au magasin ou au restaurant par rapport à nos dernières vacances en septembre 2021 ?

Ook interessant om weten…