Tenerife het Canarisch eiland bekend als “Eiland van de hel”

Tenerife, het Canarische eiland van de Hel - vulkaan El Teide in de wolken
El Teide in de wolken

Het Canarische eiland dat vier keer van naam veranderde en bekend stond als “del Infierno”

Nee, de Canarische Eilanden zijn niet vernoemd naar de bekende vogel (in werkelijkheid is het andersom). Onder deze eilandnamen is er een Canarisch eiland dat, na vier keer van naam te zijn veranderd, zijn inheemse naam heeft behouden.

Een Mastiff hond
Mastiff

De term “Insula Canaria”, wat “eiland van de honden” betekent, heeft zijn wortels in het Latijn en werd bedacht door koning Juba II van Mauritanië in 40 voor Christus. Tijdens een bezoek aan de archipel was hij onder de indruk van de overvloed aan honden en besloot hij twee mastiffs mee te nemen naar zijn koninkrijk.

Deze benoeming van de eilanden als “Insula Canaria” werd vastgelegd door Gaius Plinius Secundus, ook bekend als “Plinius de Oudere”. Het is belangrijk om te weten dat deze benaming oorspronkelijk verwees naar het eiland dat we vandaag de dag kennen als Gran Canaria.

Door de geschiedenis heen, in het geval van Tenerife, zien we dat dit Canarische eiland onder verschillende namen bekend heeft gestaan.

Tenerife vier benamingen

Tenerife, een van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn prachtige stranden, vulkanische landschappen en aangenaam klimaat. Maar wist je dat dit populaire vakantie-eiland in de loop van de geschiedenis meerdere namen heeft gehad?

De oudste bekende vermelding van Tenerife is te vinden in de Naturalis Historia van Plinius de Oudere, waarin hij het eiland “Ninguaria” noemt, wat “bedekt met eeuwige sneeuw, gehuld in wolken” betekent. Later werd de naam veranderd in “Nivaria”, afgeleid van het Latijnse woord voor sneeuw, verwijzend naar de besneeuwde top van de vulkaan Teide. De term “Nivariense” wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor het bisdom van de regio.

Tenerife, het Canarisch eiland van de Hel (“del Infierno”)

In de 14de eeuw stond Tenerife bekend als “del Infierno” of “Isla del Infierno” op Europese kaarten en documenten. Deze onheilspellende naam was waarschijnlijk te wijten aan de hevige vulkaanuitbarstingen die door Europese zeevaarders in die tijd werden waargenomen. Volgens de Historia de Abreu noemden sommigen het eiland zo vanwege de talrijke zwavelbranden en de activiteit van de vulkaan El Teide, die overvloedig vuur uitspuwde.

Er zijn verslagen van sterke uitbarstingen op Tenerife tijdens de reis van Nicolosso de Recco en Angelino de Teggia naar de eilanden in 1341, evenals in de laatste jaren van de 14de eeuw, volgens verslagen van Biscayaanse navigators.

De Guanche-naam die bleef hangen

Uiteindelijk was het de oorspronkelijke Guanche-naam “Tenerife” die standhield. Dit is vergelijkbaar met Lanzarote en Fuerteventura, die ook inheemse namen en Romaanse namen hadden in vroege Europese teksten, maar in het geval van Tenerife was het de Guanche-naam die bleef bestaan.

De “Historia de Abreu” en Tenerife’s vulkanische verleden

De “Historia de Abreu”, geschreven door Fray Alonso de Espinosa en gepubliceerd in 1594, is een belangrijke historische bron die de vulkanische activiteit op Tenerife beschrijft. In dit werk legt de auteur uit hoe sommige mensen het eiland de bijnaam “Isla del Infierno” gaven vanwege de frequente zwavelbranden en de intense activiteit van de Teide-vulkaan. De “Historia de Abreu” biedt waardevolle inzichten in hoe Europese bezoekers in de 16de eeuw de vulkanische verschijnselen op Tenerife ervaarden en interpreteerden.

Een eiland met een rijke geschiedenis

De naamsveranderingen van Tenerife weerspiegelen de rijke en gevarieerde geschiedenis van het eiland. Van de inheemse Guanche-bevolking tot de Europese ontdekkingsreizigers, Tenerife heeft door de eeuwen heen veel verschillende invloeden gekend. Vandaag de dag is het een geliefde bestemming voor toeristen uit de hele wereld, die genieten van het heerlijke klimaat, de prachtige natuurlijke omgeving en de rijke cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…