Drukke Paasdagen verwacht in haven Los Cristianos

Auto's wachten om veerboot op te rijden aan de haven Los Cristianos
Foto: Diario de Avisos

Bijna 50.000 passagiers en 12.000 voertuigen voor drukke Paasdagen op Tenerife

De haven van Los Cristianos aan de zuidkust van Tenerife maakt zich op voor een zeer drukke periode tijdens de aankomende Paasdagen. Volgens de prognoses van de rederijen zullen tussen donderdag en zondag bijna 50.000 passagiers en 12.000 voertuigen door de haven passeren.

De Autoridad Portuaria de Santa Cruz de Tenerife (havenautoriteit) verwacht dat er tussen donderdag en Goede Vrijdag 19.800 passagiers en 4.910 auto’s en vrachtwagens zullen inschepen richting San Sebastián de La Gomera, Santa Cruz de La Palma en La Estaca op El Hierro. Dit is de tweede fase van de vertrekoperatie voor de Paasvakantie. In de eerste fase, afgelopen vrijdag en zaterdag, vertrokken al 7.500 passagiers en 2.170 voertuigen.

Zondag drukste dag voor de haven Los Cristianos

Tussen deze twee fasen door, vanaf zondag tot en met woensdag, wordt een stroom van 3.800 passagiers en 1.300 voertuigen verwacht.

De terugkeeroperatie op zondag zal nog drukker worden. Naar verwachting zullen meer dan 27.000 reizigers en ongeveer 7.000 auto’s terugkeren van de Westelijke Eilanden, voornamelijk op zondag. Degenen die het drukke verkeer willen vermijden, zullen waarschijnlijk pas maandag terugkeren.

Vijf veerbootverbindingen

Vijf veerbootverbindingen tussen Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro zullen de overtochten verzorgen tijdens deze Paasdagen: de Benchijigua Express en Bencomo Express van Fred. Olsen, en de Volcán de Teno, Volcán de Taburiente en Volcán de Tirajana van Naviera Armas.

Om de verkeersstroom te reguleren en opstoppingen te voorkomen, zullen zowel de havenautoriteit als de gemeente Arona een speciaal operationeel plan inzetten. Er zal extra havenpolitie en lokale politie worden ingezet om de circulatie te regelen bij de uitgang van de haven, de rotonde en de parkeergebieden in de omgeving.

Los Cristianos niet optimaal

Al jarenlang wordt erkend dat de haven van Los Cristianos niet optimaal is ingericht voor deze drukte. De toenemende vraag naar overtochten in de afgelopen decennia heeft geleid tot een grotere druk op de zuidelijke infrastructuur, zoals blijkt uit de toegenomen frequentie van de veerbootdiensten.

Lees ook over de “nieuwe stad” El Mojón, Los Cristianos.

Casimiro Curbelo, president van het eilandbestuur van La Gomera en leider van ASG, heeft herhaaldelijk opgeroepen tot actie van de overheden. Na een incident op 20 februari waarbij twee volle veerboten urenlang op zee moesten wachten vanwege een defect, benadrukte hij dat het onacceptabel is dat er al 20 jaar wordt gesproken over de haven van Los Cristianos en het alternatief in Fonsalía, maar dat dit laatste project is gestopt omdat de overheid niets doet. Ook is er protest hiertegen.

De regionale minister van Openbare Werken, Huisvesting en Mobiliteit, Pablo Rodríguez, kondigde vorige week aan dat er een werkgroep wordt opgericht om voorstellen en alternatieven te onderzoeken om de connectiviteit vanaf de haven van Los Cristianos te verbeteren. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…