Het traditionele Tenerife – feesten en gebruiken

Traditionele feesten en cultuur in Tenerife.

De ziel van het traditionele Tenerife beleven

Als je de essentie van Tenerife echt wilt ervaren vanaf de oorsprong, is het van cruciaal belang dat je je onderdompelt in de culturele identiteit die op sommige plekken op het eiland dagelijks wordt beleefd.

Het eiland staat bekend om zijn stranden, het goede weer en zijn natuurparken. Maar Tenerife is zoveel meer dan dat. Om het eiland ten volle te ontdekken, stellen we je enkele alternatieve activiteiten voor die typisch zijn voor de lokale bevolking en misschien minder bekend bij de gemiddelde toerist. Deze activiteiten omvatten eeuwenoude tradities die diep geworteld zijn in de cultuur van het eiland en bijdragen aan het in stand houden van de rijke eilandgeschiedenis.

Semana Santa – de Paasweek vieren

Semana Santa (letterlijk: de Goede Week) op Tenerife is een diep gewortelde traditie waarin religieuze beleving, volksdevotie en historisch erfgoed samenkomen. Een van de meest opvallende aspecten zijn de processies waarbij religieuze beelden, zorgvuldig versierd, door de straten worden gedragen op draagbaren, begeleid door muziekbands.

Goede Vrijdag en Pasen te Adeje
La Pasión in Adeje

In San Cristóbal de La Laguna bijvoorbeeld, vindt een van de oudste festiviteiten van Tenerife plaats, met als hoogtepunten de processies op Witte Donderdag en Goede Vrijdag met deelname van talrijke broederschappen.

Een andere iconische plek om de Semana Santa te beleven is La Orotava, waar de processies door de prachtige historische binnenstad trekken, uitgeroepen tot Conjunto Histórico Artístico (Artistiek Historisch Geheel). Hier zie je de religieuze beelden paraderen door de straten, geflankeerd door balkons met kleurrijke kleedjes en tapijten, een uniek tafereel dat je mee moet maken.

Naast de processies biedt het eiland ook andere religieuze activiteiten en evenementen, zoals liturgische diensten in kerken, concerten met gewijde muziek en theatrale voorstellingen van het lijdensverhaal van Christus, zoals La Pasión in Adeje.

Romerías – feesten voor iedereen

In maart vindt de Romería de Barranco Hondo plaats in de gemeente Candelaria, waarmee het Romería-seizoen op Tenerife wordt geopend. Als je tijdens je vakantie zo’n feest tegenkomt, zul je het herkennen omdat alle aanwezigen, of in ieder geval de meesten, gekleed zijn in typische Canarische klederdracht: de “magos” of boerenkleding.

Huifkar Romería Arona

Elke Romería is een belevenis op zich en er zijn er zoveel als er gemeenten zijn die ze vieren. Als je houdt van feest, muziek, lokale gastronomie en een goede sfeer, mag je deze ervaring niet missen. In deze optocht van praalwagens vind je naast voertuigen ook volksdansers, feestgangers, geiten of koeien en overvloedig eten en drinken. De huifkarren delen aan de bezoekers wijn en eten uit, zoals gofio, carne fiesta, eieren, bananen…

Het feest bereikt meestal zijn hoogtepunt op het dorpsplein met een groot dansfeest, meestal met live muziek. Mis bijvoorbeeld de Romería de Tegueste niet (in april). Als je wilt weten of je bezoek samenvalt met een van deze Romerías, check dan de data van de populairste.

Zandtapijten van bloemen en vulkaanzand in La Orotava

Stel je een gigantisch kleurrijk kunstwerk op straat voor. Dat is een van de oudste religieuze tradities op Tenerife: een levend canvas. Families, verenigingen en vrijwilligers komen samen om tapijten op de grond te maken van zand en bloemen.

Mozaïekvloer met religieuze afbeeldingen en decoratieve patronen.
Corpus Christi La Orotava

Daarna volgt de processie waarbij de Santísimo (de Allerheiligste) door gelovigen op de schouders door de versierde straten wordt gedragen, begeleid door muziekkorpsen en geestelijken. Vanaf de vroege ochtend beginnen de “alfombristas” (tapijtkunstenaars) aan hun werk. Dit evenement vindt medio/eind juni plaats in verschillende dorpen op Tenerife, met La Orotava als hoofdlocatie.

Er wordt gezegd dat het eerste Corpus Christi evenement plaatsvond in 1847 met een eenvoudig werk dat bestond uit een geometrische tekening in barokstijl. Natuurlijk begon dit initiatief aanhangers te krijgen en is het zich blijven ontwikkelen en groeien. Nu zijn de tapijten gigantisch en zo complex als hyperrealistische schilderijen. Het hoofdtapijt wordt meestal gemaakt met vulkanisch zand in alle kleuren, rechtstreeks uit het Nationaal Park Teide, en beslaat het hele oppervlak van het plein.

Houten planken en keukengerei in het noorden

Tablas San Andres in Icod de los Vinos

Als je van avontuur houdt, moet je deze traditionele activiteit in het noorden van het eiland zeker op je agenda zetten. Eén dag per jaar in november glijden de Tenerfeños (inwoners van Tenerife) op houten planken de steile asfaltstraten af, enkel beschermd door een helm en kniebeschermers, terwijl een stapel banden hen beneden opwacht om de “val” te verzachten.

Hoewel dit overal op het eiland gebeurt, is Icod de los Vinos een van de populairste locaties voor deze afdaling in de Calle del Plano.

Maar dat is niet het enige dat er die avond gebeurt. In Puerto de la Cruz heeft men een eigen lawaaierige traditie. Als je een metaalachtig geluid hoort op straat, schrik dan niet: je ziet buurtbewoners met oude kookpotten, pannen, ketels en ander keukengerei dat ze met draad verbinden en over de grond slepen, wat een oorverdovend lawaai veroorzaakt dat door de hele gemeente weerklinkt. Dit is een traditie die teruggaat tot de tijd dat wijnboeren vaten over straat rolden om ze aan de kust te wassen met zeewater en klaar te maken voor de nieuwe oogst.

Wijn en gepofte kastanjes

Een belangrijk aspect van de Fiestas San Andrés (St-Andries feesten) is het proeven van typische Canarische producten. In veel gemeenten worden gastronomische markten georganiseerd waar je deze lokale lekkernijen kan proeven en kopen. Enkele producten die je zult tegenkomen zijn geroosterde kastanjes, gofio, wijn etc…

De kleurrijke “harten” van Tejina

Een van de meest kleurrijke en opvallende tradities op het eiland vindt plaats in het dorpje Tejina. Met een gewicht tot 900 kg en een hoogte van ongeveer 12 meter worden er kruisvormige structuren gemaakt die harten vormen, versierd met fruit, meelkoeken en bloemen.

Los Corazones de Tejina

Tijdens een processie worden verschillende van deze stukken naar het kerkplein gedragen.

Maar hier komt het leukste: als de stukken op de plein staan, beginnen de deelnemers op een speelse en lachwekkende manier elkaars “harten” te bekritiseren.

De drie hoofdbuurten El Pico, Calle Arriba en Calle Abajo bereiden dagen van tevoren hun eigen “harten” voor om die eind augustus de straat op te brengen. Dit is een feest dat is uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural (Goed van Cultureel Belang) tijdens de feesten van San Bartolomé.

Veel meer tradities


Tenerife is een smeltkroes van culturen, tradities en feesten die zowel inwoners als bezoekers in vervoering brengen. Van de bruisende carnavals tot de Fiestas de la Cruz, een traditionele viering op 3 mei waarbij buurtbewoners kruisen versieren met bloemen en vruchten en die vervolgens op straat zetten.

Ook de Burras de Güímar, het ‘Mascarita Ponte Tacón’, de ‘Fuegos de Mayo’, het ‘Festival Mueca’ en de ‘Embarcación de la Virgen del Carmen’ worden gevierd. Elk feest is een kans om je onder te dompelen in de Canarische cultuur en onvergetelijke momenten met de gemeenschap te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…