Toerisme Canarische Eilanden bereikt recordhoogte

Record toerisme Canarische eilanden - strand met stoeltjes en raffia parasols

Toerisme Canarische Eilanden bereikt recordhoogte ondanks bezorgdheid over massatoerisme

De Canarische Eilanden hebben in het eerste kwartaal van 2024 een ongekende groei doorgemaakt in het aantal buitenlandse bezoekers en hun bestedingen. Ondanks het groeiende debat over de impact van massatoerisme op de eilanden, blijven de toerismecijfers records breken.

Stijging van het aantal bezoekers en uitgaven

In de eerste drie maanden van 2024 verwelkomden de Canarische Eilanden maar liefst 4,3 miljoen buitenlandse bezoekers, een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Cijfers toerisme Canarische eilanden voor het jaar 2023

Alleen al in maart kwamen er 1.543.234 buitenlandse toeristen naar de eilanden, een toename van 18,9% (247.000 toeristen) in vergelijking met maart 2023.

De totale bestedingen van deze bezoekers bedroegen in het eerste kwartaal 6,518 miljard euro, waarvan 2,325 miljard euro alleen al in maart, mede dankzij de Paasvakantie die dit jaar in de laatste week van maart viel.

Nog nooit spendeerden toeristen zoveel op de Canarische eilanden

Nog nooit hadden de Canarische Eilanden in één maand zoveel buitenlandse toeristen ontvangen en ook nog nooit zoveel uitgegeven tijdens hun vakantie in slechts 31 dagen.

Dit zijn historische recordcijfers… maar dit is ook niet nieuw: dezelfde situatie deed zich voor in december en januari.


In december kwamen 1.374.111 toeristen uit andere landen naar de eilanden, een cijfer dat het pre-pandemische record van 1.347.702 buitenlandse bezoekers in maart 2018 al overtrof.

In januari daalde het aantal bezoekers licht naar 1.321.100, en februari zorgde voor een nieuw hoogtepunt van 1.407.956, een record dat slechts één maand duurde. Dit werd in maart gebroken met 136.000 toeristen meer.

Hetzelfde gebeurde met de omzet:

  • 2.095,73 miljoen euro in december => gemiddeld 1525 euro/persoon
  • 2.006,79 miljoen euro in januari => gemiddeld 1519 euro/persoon
  • 2.177,07 miljoen euro in februari => gemiddeld 1546 euro/persoon
  • 2.325,39 miljoen euro in maart (hoogste ooit) => gemiddeld 1507 euro/persoon

Bijdrage aan het Spaanse toerisme

De Canarische Eilanden leverden tot maart bijna een vierde (24,3%) van het totale aantal buitenlandse bezoekers in Spanje, met 4,3 miljoen van de in totaal 16,1 miljoen bezoekers.

Daarnaast waren de eilanden goed voor bijna een derde (29,7%) van de totale toeristenbestedingen in Spanje, met 6,518 miljard euro van de in totaal 21,948 miljard euro.

Vooruitzichten voor 2024

Als de huidige groeitrend doorzet, kan 2024 een recordjaar worden voor het toerisme op de Canarische Eilanden. Zelfs zonder rekening te houden met binnenlands toerisme, zou het aantal buitenlandse bezoekers het vorige record uit 2017 van 14,31 miljoen kunnen overtreffen.

Deze explosieve groei van het toerisme gaat echter gepaard met toenemende bezorgdheid over de negatieve effecten van massatoerisme, zoals blijkt uit de recente protesten onder het motto “Canarias tiene un límite” (“De Canarische Eilanden hebben een limiet”).

Toenemende verblijfsduur en dagelijkse uitgaven

Naast het stijgende aantal bezoekers, blijven toeristen ook langer op de eilanden en geven ze per dag meer uit. In maart 2024 steeg de gemiddelde dagbesteding van buitenlandse toeristen met 6,3%. Hoewel de gemiddelde verblijfsduur in maart met 4,4% daalde tot 8,7 dagen, was er in het eerste kwartaal als geheel nog steeds sprake van een lichte stijging.

Uitdaging voor de Canarische eilanden

De Canarische Eilanden staan voor een uitdaging om de balans te vinden tussen de economische voordelen van het toerisme en de duurzaamheid op lange termijn.

Het is van cruciaal belang dat de eilanden investeren in duurzame toeristische infrastructuur en initiatieven om de impact op het milieu en de lokale gemeenschappen te minimaliseren.

Daarnaast moeten er maatregelen komen om het overtoerisme aan te pakken en de kwaliteit van de toeristische ervaring te waarborgen. Alleen door verantwoord en duurzaam toerisme te omarmen, kunnen de Canarische Eilanden profiteren van de economische voordelen, terwijl ze tegelijkertijd hun natuurlijke schoonheid en culturele erfgoed behouden voor toekomstige generaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…