Canarische Eilanden beperken kerstmaaltijden tot maximaal 10 personen

Canarische eilanden beperken kerstmaaltijden

Canarische Eilanden beperken kerstmaaltijden tot maximaal 10 personen

Tien. Dat is het maximum aantal personen dat op 24 en 25 december in gezins- of privésfeer kan samenkomen om kerstavond en kerstdag te vieren, een aantal dat in het geval van samenwonenden hoger kan liggen.

Deze maatregel is gisteren door de uitvoerende macht van de Canarische Eilanden tijdens een buitengewone zitting van de Raad van Bestuur goedgekeurd en zal worden toegepast op de eilanden die zich in alarmniveau 2 of 3 bevinden, momenteel is dat Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en La Palma.

Dit nieuws werd meegedeeld op een persconferentie door de onderminister, Antonio Olivera, die opmerkte dat de ontwikkeling van de pandemie “zorgwekkend” is en dat daarom “nauwlettend toezicht” zal worden gehouden op de verdere ontwikkeling om de juiste beslissingen te nemen voor Oudjaar en Driekoningen.

Deze maatregelen zijn vergelijkbaar met die welke vorig jaar met Kerstmis werden genomen, waarbij de limieten op de belangrijke dagen van de feestdagen werden versoepeld, maar met maximale preventie.

Op deze manier zetten de Canarische Eilanden zich, net als andere regio’s en landen, in voor een versoepeling van de maatregelen vóór dergelijke belangrijke data, maar tegelijkertijd met de nodige voorzichtigheid.

En wat met bars en restaurants?

Bovenstaande regel van tien personen zal niet worden toegepast in openbare horecabedrijven, waar lunches en diners worden beperkt tot zes personen in het geval van alarmniveau 3 (rood), acht personen in het geval van alarmniveau 2 (oranje) en twaalf in het geval van alarmniveau 1 (groen). Bij gebruik van het vrijwillige Covid-certificaat kan een alarmniveau lager worden gehanteerd..

Antonio Olivera vraagt ook om verantwoordelijk te zijn en alle voorzorgsmaatregelen op te volgen:

Gebruik maken van diagnostische tests en/of Covid-certificaat kan voor meer gemoedsrust zorgen bij samenkomsten.

Aanvraag verplicht Covid-certificaat

De juridische diensten van de Autonome Gemeenschap hebben gisteren het bevel van het Ministerie van Volksgezondheid tot gerechtelijke bekrachtiging van het verplichte gebruik van het COVID-certificaat overgedragen aan het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden (TSJC).

Indien dit wordt goedgekeurd door het TSJC, zal een Covid-certificaat worden gevraagd aan iedereen vanaf 12 jaar en drie maanden om toegang te krijgen tot die bepaalde inrichtingen of openbare ruimten.

Dit geldt enkel voor de eilanden met alarmniveau 3 of 4.

Dit zijn de 3 mogelijkheden voor het eventuele verplichte Covid-certificaat

 • een negatieve diagnostische test (zelfdiagnosetests zijn niet geldig) die maximaal 48 uur van tevoren is uitgevoerd,
 • een vaccinatiebewijs met een volledig vaccinatieschema
 • een bewijs dat de ziekte tussen 11 en 180 dagen eerder is opgelopen

Waar?

Het verzoek heeft betrekking op:

 • hotel-, restaurant-, uitgaans- en gokgelegenheden met een capaciteit van ten minste 30 personen en waar eten en drinken mag worden genuttigd.
 • evenementen en festiviteiten waarbij meer dan 500 personen aanwezig zijn.
 • sportevenementen waarbij meer dan 500 personen aanwezig zijn, en ook evenementen waarbij deze capaciteit niet wordt bereikt indien eten en drinken zijn toegestaan.
 • openbare voorstellingen voor meer dan 500 personen.
 • culturele activiteiten in bioscopen, theaters of auditoria met een capaciteit van ten minste 50 personen.
 • gymnastiekzalen en soortgelijke voorzieningen.
 • gezondheidscentra voor bezoeken aan gehospitaliseerde patiënten, of indien zij vergezeld gaan naar een consultatie, en in sociaal-geneeskundige centra.

En wat met voetbal en basket?

De woordvoerder van de regering van de Canarische Eilanden verduidelijkte dat in het geval van voetbal- en basketbalwedstrijden van de Tweede Divisie en de Endesa-League de beperking is vrijgesteld in afwachting van de besluiten die door de liga’s in coördinatie met de centrale regering worden genomen, waarbij duidelijk werd verwezen naar de voetbalderby van de Canarische Eilanden tussen CD Tenerife en UD Las Palmas, die op 2 januari 2022 zal plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 1. Wil graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen

 2. moet he een covid test laten doen van België naar tenerife of is een covid certificaat voldoende

 3. Perfect

 4. Duidelijk nieuws

Ook interessant om weten…