Kabelbaan El Teide – interview

Kabelbaan El Teide - een interview

Eerste kabelbaan met hernieuwbare energie…
Interview met Ignacio Sabaté, directeur kabelbaan

“Wij willen de eerste grote kabelbaan ter wereld zijn die met hernieuwbare energie wordt aangedreven”.
Teleférico del Teide is vastbesloten om de door de pandemie opgelegde voorwaarden te gebruiken en talrijke veranderingen in verband met kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van het aanbod te bespoedigen.

De kabelbaan El Teide heeft reeds verschillende onderscheidingen ontvangen:

  • in 2020 het certificaat voor veilig toerisme, de eerste toeristische activiteit op de Canarische Eilanden die dit zegel ontving.
  • in 2021 bekroond in de wedstrijd van Prácticas Turísticas Sostenibles 2021 (duurzame toeristische praktijken) van het Toerisme van Tenerife.

Dit wordt toegelicht door de directeur van Teleférico del Teide, Ignacio Sabaté, die benadrukt dat het bedrijf in 2022 verder deze weg zal blijven bewandelen. “Wij willen dat onze faciliteiten de materialisatie zijn van ons streven naar milieuduurzaamheid. We zijn van plan de eerste grote kabelbaan ter wereld te worden die wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen”.

-Hoe heeft COVID-19 de activiteiten van de kabelbaan beïnvloed?

“Welnu, zoals voor de hele sector was er een moment van stilstand, maar bij Teleférico en Volcano hebben we van de pandemie geprofiteerd om veel veranderingen te versnellen met betrekking tot kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van ons aanbod.

Al deze veranderingen zijn mogelijk gemaakt dankzij het talent en de inzet van alle werknemers van Teleférico, van het cabinepersoneel tot de obers van het Rambleta Restaurant, van de milieugidsen tot het administratief personeel, van de digitaliseringsafdeling tot de klantenservice. Iedereen heeft ideeën en inspanningen geleverd om dit mogelijk te maken.

2021 is een jaar geweest van veranderingen en onzekerheid voor iedereen, ook voor het toerisme op het eiland, voor de kabelbaan en de vulkaan El Teide. Tenerife heeft echter laten zien dat het een bestemming is die niet alleen uitmunt, maar ook veilig en verantwoord is, en bezoekers hebben dit gewaardeerd en vertrouwen in het eiland gesteld”.

-En hoe heb je je aangepast aan deze nieuwe realiteit?

“Er zijn veel maatregelen genomen. Wij hebben de sanitaire controlemaatregelen maximaal aangescherpt, het aantal klanten per cabine aanzienlijk verminderd, de luchtverversingssystemen versterkt en alle voorzieningen voortdurend ontsmet.

Het is opmerkelijk dat wij in 2020 als eerste toeristische activiteit op de Canarische Eilanden het certificaat voor veilig toerisme hebben gekregen, dat na een zeer veeleisende audit onze bezoekers het vertrouwen gaf dat wij de maatregelen die de veiligheid garandeerden nauwgezet naleefden. We hebben ook onze relatie met onze medewerkers en met bezoekers maximaal gedigitaliseerd, met systemen en apps die door onze IT-afdeling zijn ontwikkeld, waardoor het gebruik van papier praktisch is verdwenen.

Op die manier hebben we onze koolstofvoetafdruk verkleind, terwijl we tegelijkertijd de gezondheid en veiligheid hebben versterkt en de bezoeker een hogere kwaliteit ervaart omdat er geen wachtrijen zijn”.

-Hoe was 2021 voor de Teleférico?

“2021 was een positief jaar wat de financiële resultaten betreft, doch met een daling van ongeveer 40% aan klanten ten opzichte van 2019.

Maar wat mij verreweg het meest tevreden stemt, is dat wij, in een zo complexe omgeving, vooruitgang hebben kunnen boeken op het gebied van kwaliteit, het creëren van nieuwe ervaringen, het strikt naleven van een maximale gezondheidsveiligheid en het verbeteren van ons milieu-engagement. En waar ik het meest trots op ben, is dat deze verandering het resultaat is van de intelligentie en de bijdragen van de bijna honderd werknemers van de groep”.

-Hoe ziet u het jaar 2022?

“In 2022 willen we de kwaliteit, emotionele waarde en inzet voor duurzaamheid van ons aanbod en onze faciliteiten blijven verbeteren. Alles wijst erop dat het herstel krachtig zal zijn en dat de burgers een grote wens hebben om te reizen, en bovendien geloof ik dat niet alleen Teleférico, maar de hele sector deze periode heeft aangegrepen om uitdagingen aan te gaan op het gebied van productkwaliteit en duurzaamheid, zodat Tenerife en de Canarische Eilanden sterker uit deze crisis zullen komen én met een beter toeristisch product”.

-Denkt u dat er een gebrek aan milieubewustzijn is onder de bezoekers van het Teide Nationaal Park? Vooral op bepaalde tijden, zoals wanneer er sneeuw valt?

“Ik denk dat het gedrag over het algemeen erg goed is. Wij meten niet alleen objectieve aspecten, maar ook hun gevoelens en visie om het aanbod te verbeteren, en wij kunnen zeggen dat in het algemeen het milieu-engagement in de maatschappij is doorgedrongen, vooral bij de jongste bezoekers.

Natuurlijk zijn er af en toe problemen, zoals wanneer El Teide massaal wordt beklommen. Wat wij moeten doen is ons inspannen om de mensen op te voeden, te controleren en te overtuigen, en in die zin ben ik zeer optimistisch omdat ik zie dat het gedrag elk jaar beter wordt”.

-Een discussie die altijd op de tafel ligt is het verminderen van het verkeer in het Park. Denkt u dat dit noodzakelijk is voor de duurzaamheid van het Park?

“Ik denk dat het goed is dat we een evenwicht vinden tussen de vraag van de toeristen en de bewoners die naar het Nationaal Park El Teide komen. In die zin zijn er tal van maatregelen die kunnen worden genomen om dit proces te organiseren, zodat er geen momenten zijn waarop er een overmatige vraag is, zoals na sneeuwval of tijdens de Perseïden. Toegangscontrole is één van deze maatregelen.

Bij Teleférico geven we de voorkeur aan collectief vervoer van de hoogste kwaliteit en comfort, waarbij de ervaring begint vanaf het moment dat u wordt opgehaald in de verschillende hotelzones. Wij doen veel inspanningen in die richting, die vruchten afwerpen, maar ook in het organiseren van de toegang met een reserveringssysteem, zoals we nu reeds kennen. Op die manier weten degenen die ons willen bezoeken dat zij een slot hebben op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip, en zo kunnen wij controleren of de capaciteit optimaal is”.

-In dit verband hebt u zojuist een prijs gewonnen in de wedstrijd Duurzame Praktijken van Toerisme 2021 van Turismo de Tenerife voor het reserveringssysteem van Volcano Teide.

“Het is een boekingssysteem voor online-gebruikers en ook voor touroperators en groothandelaars in excursies, volledig ontwikkeld door Teleférico.

In 2016 besloot Teleférico zijn marketingsysteem te veranderen om een gecontroleerde en verantwoorde toegang tot de natuurgebieden te bereiken, in overeenstemming met het nieuwe model van duurzaam toerisme dat wij verdedigen. Een model dat voorrang geeft aan kwaliteit en milieubewustzijn boven kwantiteit en milieubijziendheid, en ik zou zelfs zeggen aan business. Dit systeem is succesvol gebleken en is sindsdien zodanig verbeterd dat het kan worden aangepast voor andere natuurgebieden zoals de Camino Barranco de Masca, via de overeenkomst met Tragsa en de Cabildo.

Uniek is dat de instroom kan worden gemoduleerd en aangepast, wachtrijen en wachttijden kunnen worden vermeden en de tevredenheid van de gebruikers zodoende worden verhoogd.

De mensen die erkenning verdienen zijn het IT- en marketingteam van Teleférico-Volcano en, in het bijzonder, een van de beste nationale professionals op het gebied van strategisch toerisme, de op Tenerife geboren Joan Rodríguez de la Sierra, de ware alma mater van dit project”.

-Bovendien werd het Handvest voor duurzaamheid van natuuractiviteiten ondertekend?

“Het is een zeer intelligent initiatief van het toerisme van Tenerife dat tot doel heeft de milieuverbintenis van de bestemming, haar faciliteiten, producten en activiteiten te bevorderen, te controleren en te certificeren, door middel van milieuverantwoorde praktijken, met een transparante verificatie vanuit de samenleving en door de samenwerking tussen de exploitanten te bevorderen.

Onze bezoekers en de burgers van de Canarische Eilanden zijn steeds meer gehecht aan de waarden van een verantwoord milieu. Deze verbintenis is een culturele verandering die ons allen voor uitdagingen stelt. Wie niet ingaat op de milieu-uitdagingen, zal geen plaats meer hebben op de toerisme markt.

Ik zou de woorden willen lenen die tientallen jaren geleden werden uitgesproken door een Canarische bewoner die als weinig anderen heeft bijgedragen tot een mentaliteitsverandering ten aanzien van engagement, schoonheid en ontwikkeling op menselijke schaal: “Het gaat erom naar de toekomst te leven, bij te dragen tot de opbouw van een schoon, intelligent alternatief, met levenskwaliteit. Het gaat erom het toerisme te laten samengaan met de bescherming van het grondgebied, de natuur en de eigen cultuur. En deze coëxistentie is mogelijk, maar vooral noodzakelijk, verplicht, als wij niet met onze rug naar de toekomst willen leven”. Dit zijn de woorden van César Manrique, aan wie wij zoveel te danken hebben en die wij zo missen”.

-En werkt u verder aan innovaties in het kabelbaan-aanbod?

“Wij willen de eerste grote kabelbaan ter wereld zijn die wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen, met een vermindering van de CO2-uitstoot van één ton per jaar en met als doel zero emissie. Daarom werken wij aan een fotovoltaïsch energiesysteem. Wij willen ook een baanbrekend systeem voor waterterugwinning en -hergebruik installeren, een systeem voor afvalvermindering invoeren en een milieuverbintenis aangaan met onze leveranciers.

Wat de nieuwe ontwikkelingen in het aanbod betreft, kan ik u zeggen dat wij in 2022 een nieuwe belevenis zullen lanceren, die het bezoek aan de vulkaan El Teide vanuit wetenschappelijk, artistiek en emotioneel oogpunt zal aanvullen.

We gaan ook investeren in nieuwe rondleidingen, nieuw educatief materiaal om kinderen dichter bij het vulkanisme te brengen, we gaan de audiogids vernieuwen en onze inspanningen met betrekking tot de toegang van het openbaar vervoer tot het Nationale Park verdubbelen”. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…