Recordaantal medicijnen niet beschikbaar op de Canarische Eilanden

Medicijnentekort Canarische eilanden - Apotheker controleert voorraad in apotheek.

Apotheken kampen met tekorten

De apotheken op de Canarische Eilanden hebben momenteel te maken met een ongekend aantal medicijnen dat niet voorradig is. Volgens de laatste cijfers zijn er maar liefst 619 geneesmiddelen die niet leverbaar zijn. Dat is echt bizar veel als je bedenkt dat dit aantal normaal gesproken rond de 300 schommelt.

Oorzaken van het medicijnentekort

Er zijn verschillende redenen waarom bepaalde medicijnen niet beschikbaar zijn. Soms ligt het aan productieproblemen bij de fabrikant of is er een probleem met de grondstoffen. Ook kan het voorkomen dat er tijdelijk een grotere vraag is naar een specifiek medicijn, waardoor de voorraad sneller dan verwacht op raakt.

Mocht je onverhoopt toch ziek worden tijdens je verblijf op Tenerife en medicijnen nodig hebben die niet voorradig blijken te zijn, lees dan in het artikel “ziek op Tenerife” wat je in zo’n geval het beste kunt doen.

Diabetespatiënten het zwaarst getroffen

Uit onderzoek van LUDA Partners, een uniek digitaal netwerk van apotheken, blijkt dat vooral diabetespatiënten de dupe zijn van de medicijntekorten op de Canarische Eilanden. Maar liefst 15% van de medicijnen die de afgelopen weken dankzij hun innovatieve zoekmachine werden gevonden, waren middelen tegen diabetes.

Op de tweede plaats staan pijnstillers en koortsremmers (7%), gevolgd door medicijnen voor ademhalingsproblemen zoals astma en COPD (6%). Concreet gaat het om medicijnen als Trulicity, Ozempic, Lexatin, Zaditen, Atrovent, Vokanamet, Fiasp en Fluidasa, die momenteel zeer moeilijk verkrijgbaar zijn in de Canarische apotheken.

Gevolgen voor patiënten

Voor de mensen die afhankelijk zijn van deze medicatie is het natuurlijk ontzettend vervelend als hun medicijnen niet voorradig zijn. Ze moeten dan op zoek naar alternatieven of in het ergste geval zelfs zonder hun belangrijke medicijnen zien te overleven. De apotheken doen hun uiterste best om samen met artsen te zoeken naar geschikte vervangende middelen, maar dat is helaas niet altijd mogelijk.

Oplossing nog niet in zicht

Het Ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van de problemen en zegt er alles aan te doen om zo snel mogelijk met oplossingen te komen. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan en kan het nog wel even duren voordat alle medicijnen weer gewoon in de schappen van de apotheek liggen. Tot die tijd zit er niets anders op dan geduld te hebben en te hopen dat jouw belangrijke medicijnen niet opeens onverkrijgbaar worden.

In noodgevallen kun je altijd terecht bij de apotheken van wacht (farmacia de guardia). Op deze pagina vind je een actueel overzicht van dienstdoende apotheken op het eiland.

Belangrijk!

Het is misschien goed om te vermelden dat mensen die voor langere tijd naar Tenerife of een ander Canarisch Eiland komen, het beste van tevoren bij hun eigen apotheek kunnen navragen of ze voldoende medicijnen mee kunnen nemen voor de duur van hun verblijf. Zo verkleinen ze de kans dat ze zonder komen te zitten. Uiteraard moet dit wel in overleg met de arts en volgens de geldende regels voor het meenemen van medicatie naar het buitenland. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…