Radar COVID app vanaf medio augustus

Radar Covid applicatie voor track & tracing

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Radar COVID vanaf medio augustus

In de tweede helft van augustus 2020 zal de regering van de Canarische Eilanden de applicatie voor mobiele telefoon Radar COVID lanceren. Deze app is ontwikkeld om mogelijke geïnfecteerden met het coronavirus op te volgen (track & tracing).

De app is in de Canarische eilanden beschikbaar vanaf maandag 10 augustus 2020

De app is beschikbaar voor Android en iOS. Zodra de app is gedownload, kunnen gebruikers die zich vrijwillig registreren, bekijken of ze in de buurt zijn geweest van mensen die positief werden getest op het coronavirus, en die zelf ook vrijwillig gebruik maken van deze applicatie. De app werd ontworpen met respect voor de privacy.

Testcase in La Gomera

De testcase van deze app in La Gomera, die begon op 29 juni en eindigde op 31 juli, omvatte de simulatie van vier golven van fictieve COVID-19 uitbraken. Ongeveer 3.200 mensen namen deel aan deze simulatie en gebruikten de track & tracing applicatie Radar COVID.

Tijdens de simulatie werden er voor elke COVID-19 positieve gemiddeld 6,4 nauwe contacten gedetecteerd, met deze data kan de keten van contacten van elke geïnfecteerd persoon veel nauwkeuriger worden opgevolgd.

De app Radar COVID zal medio augustus op de Canarische Eilanden operationeel zijn, terwijl ze in de rest van Spanje, mits de andere regionale autoriteiten daartoe besluiten, medio september operationeel zal zijn.

Hoe was het proces in La Gomera

Het proces van de simulatie/test van de Radar COVID app in La Gomera gebeurde in drie fasen:

  • Opstarten: bestaande uit een bewustmakingscampagne door middel van bekendmaking in de media en diverse instellingen. Het werd ook uitgebreid tot rederijen en luchtvaartmaatschappijen die op het eiland actief zijn om ook de bevolking van buiten La Gomera te bereiken. Daarnaast werden persoonlijke en telefonische promotors opgeleid die verantwoordelijk waren voor het assisteren bij de installatie en het beheer van de app voor degenen die geïnteresseerd waren om aan het project deel te nemen.
  • Monitoring: waarbij infecties worden gesimuleerd en opgevolgd. De eerste stap was het simuleren van een eerste positief geval met COVID-19, gevolgd door nog drie andere uitbraken van het coronavirus.
  • Post-pilot: het meten van de vier doelstellingen van het proces:
    • adoptie (hoeveel mensen hebben de app gedownload)
    • effectiviteit (hoe werkte het)
    • betrokkenheid (hoeveel positieven werden gerapporteerd)
    • retentie (hoeveel gebruikers hielden de app actief)

Hoe werkt de app Radar COVID?

Volg de volgende 3 stappen:

  • schakel Bluetooth in
  • bezoek de app regelmatig (minstens dagelijks) om te zien of je een risico hebt gelopen
  • indien je een risico hebt gelopen of zelf positief bent getest, volg dan de instructies

Het gebruik van Radar COVID vereist dat Bluetooth altijd geactiveerd is. Als de applicatie is gedownload en we daarna minstens 15 minuten binnen de twee meter staan van een besmet persoon, zullen de smartphones alfanumerieke bestanden uitwisselen die gedurende minstens 14 dagen worden bewaard.

In het geval dat we een Covid-19 test doen die positief is, krijgen we een code van Sanidad die we in de applicatie moeten invoeren.

Mensen met wie we contact hebben gehad, krijgen een waarschuwing: “Je bent in de buurt van een besmette persoon geweest”. De duur van de blootstelling en de nabijheid worden beoordeeld om de mate van het risico te berekenen.

Noch Sanidad, noch Apple of Google ontvangen hierover informatie. Alleen jij als gebruiker weet dat jij een alert hebt ontvangen en er wordt geen datum of plaats van mogelijke besmetting vrijgegeven.

Radar COVID app op je mobiel

Kunnen er valse positieven voorkomen?

Bij de test in La Gomera werden er geen valse positieven ontdekt, maar in alle landen waar gelijkaardige track & tracing applicaties worden gebruikt, zijn er enkele gevallen.

Als bijvoorbeeld een geïnfecteerde persoon wordt gescheiden door een muur van een ander niet geïnfecteerd persoon, kan de smartphone van de tweede persoon de waarschuwing ontvangen zonder dat er een risico op besmetting was.

Privacy gegarandeerd met de app Radar COVID

De app maakt gebruik van een gedecentraliseerd model, gebaseerd op het Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP-3T) protocol, waarbij de privacy van de gebruiker maximum wordt gerespecteerd. Dit betekent dat enkel de versleutelde identificaties die elke mobiele telefoon uitzendt naar de server worden gestuurd, niet die welke worden ontvangen van andere terminals in de buurt.

Met een bepaald tijdsinterval download de app de nieuwe bevestigde besmetten en vergelijkt deze met de huidige data. Met andere woorden, het verzamelen van de data en verwerken van de risicoanalyse wordt altijd uitgevoerd op de mobiele telefoon van de gebruiker en niet op een server, wat de privacy garandeert (de informatie wordt opgeslagen op het apparaat van elke gebruiker en niet in datacenters om de privacy te garanderen).

Er wordt geen gebruik gemaakt van geolokalisatie door GPS of telefoonantennes.

Hoewel Sanidad weet dat je positief getest bent op Covid-19 (via je arts), zal niemand die een waarschuwing krijgt via de app, weten dat jij het bent die besmet is.

Deze toepassing voldoet dus aan alle garanties die in de Europese regelgeving zijn vastgelegd om de privacy van de burgers te waarborgen. Het garandeert ook de evenredigheid en minimaliseert het gebruik van persoonsgegevens. Het gebruik van de applicatie is vrijwillig en kadert binnen de grenzen van de noodsituatie op gezondheidsgebied, met strikte inachtneming van de aanbevelingen van de Europese Commissie in dit verband.

Meer dan 2 miljoen downloads

Meer dan twee miljoen mobiele apparaten hebben de applicatie voor het opsporen van coronavirus besmettingen, Radar COVID, gedownload.

De app is ondertussen al operationeel in zeven autonome gemeenschappen, waaronder de Canarische Eilanden.

Op dinsdag zei de Spaanse premier Pedro Sanchez dat alle inwoners de app “Radar COVID” moeten downloaden, de tracking app die de autoriteiten zal helpen bij het opsporen van degenen die dicht bij een besmette persoon zijn geweest. Op dit moment is de app actief in de paars gekleurde gebieden (zie afbeelding).

App Radar Covid bereikt 70% van de bevolking

Vrijdag 11 september maakte “La Moncloa” bekend dat de app volledig operationeel is in 13 Autonome Gemeenschappen en bijna 70% van de bevolking bereikt.

  • Andalucía
  • Aragón
  • Asturias
  • Baleares
  • Canarias
  • Cantabria
  • Castilla y León
  • Comunidad Valenciana
  • Madrid
  • Extremadura
  • La Rioja
  • Murcia
  • Navarra

Radar Covid app compatibel met Europese landen

De minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, heeft donderdag 29 oktober 2020 aangekondigd dat de applicatie ‘Radar COVID’, die door de regering is ontwikkeld om contacten met het coronavirus te helpen opsporen, vanaf aanstaande vrijdag 30 oktober compatibel en interoperabel zal zijn met andere Europese landen.

Radar COVID app op iOS (Apple)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…