Geen minimum aantal reizen voor gratis openbaar vervoer

Einde beperkingen openbaar vervoer - groene bus van TITSA

Nieuw: Trimestriële vernieuwing vervoersbewijzen

Het gratis openbaar vervoer op Tenerife introduceert een trimestriële vernieuwing van de vervoersbewijzen. Voortaan worden de “abonnementen” niet meer maandelijks, maar elke drie maanden vernieuwd, een flexibele verandering gesteund door de regering van de Canarische Eilanden.

Reizigers dienen minimaal 30 ritten per kwartaal (90 dagen) te maken om in aanmerking te komen voor gratis vervoer. Deze regeling is vergelijkbaar met die op Gran Canaria en beoogt het verminderen van onnodige ritten. Bron

Deze maatregel geldt ook voor niet-residenten die kunnen aantonen dat ze ingeschreven staan op het eiland (empadronamiento), aldus Rosa Dávila, de voorzitter van het Cabildo van Tenerife. Bron

Belangrijke wijziging in openbaar vervoer beleid

Het openbaar vervoer in Tenerife ondergaat een significante verandering. María Fernández, de algemeen directeur van Transport van de Canarische regering, kondigde onlangs aan dat de minimale reisvereiste voor gratis reizen met de bus en tram op de Canarische Eilanden wordt afgeschaft. Deze beslissing is genomen tijdens een bijeenkomst van La Mesa Interadministrativa del Transporte.

Einde beperkingen gratis openbaar vervoer

Deze wijziging is een reactie op de eerdere beslissing van de voormalige regering, die zonder concrete gegevens een minimum van reizen instelde voor het verkrijgen van de subsidie. Dit besluit had negatieve gevolgen, zowel voor de rechtvaardiging van de subsidie door de eilandraad als voor de reisgewoonten van de gebruikers.

Met de nieuwe regelgeving vervalt de eis van minimaal 15 ritten om in aanmerking te komen voor de subsidie. De regionale overheid vraagt nu aan de eilanden om de gebruikelijke bonussen toe te passen voor frequente reizigers.

Volledige financiering voor openbaar vervoer

De afdeling Openbare Werken, Wonen en Mobiliteit heeft eind vorig jaar de volledige subsidie voor openbaar vervoer overgemaakt, na goedkeuring van de laatste 20%.

De totale toegewezen subsidie is nu beschikbaar voor de eilandraad en de gemeenten van Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.

Zij zijn verantwoordelijk voor de programmering, planning en coördinatie van het wegtransport in hun respectievelijke gebieden. De financiering van dit initiatief is afkomstig van zowel de nationale als de regionale overheid, wat een radicale transformatie van het landelijk collectief vervoer heeft bewerkstelligd door de gratis toegang te garanderen.

Conclusie en toekomstperspectief

Deze beleidswijziging is een positieve ontwikkeling voor inwoners van Tenerife, die nu zonder restricties gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Deze stap zal ongetwijfeld bijdragen aan een toegankelijker en gebruiksvriendelijker vervoerssysteem op de eilanden.

Dit besluit kan een stimulans zijn voor duurzaam dagelijks reizen op de eilanden. De verwachting is dat deze verandering zal leiden tot een toename in het gebruik van openbaar vervoer, wat positief is voor het milieu. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…