Slechts 4 huurwoningen onder 700 euro in Zuid-Tenerife

Bijna geen huurwoningen onder 700 euro in Zuid-Tenerife

Huurmarkt in Tenerife Zuid onder druk

In het zuiden van Tenerife zijn opvallend weinig huurwoningen beschikbaar voor €700 of minder. Dit blijkt uit een recente zoektocht op de grootste Spaanse vastgoedwebsites en apps.

Tussen Candelaria en Santiago del Teide zijn slechts 134 woningen te vinden op Fotocasa en 213 op Idealista. De beperkte beschikbaarheid en de stijgende huurprijzen zijn een groeiende zorg voor de lokale bewoners in dit populaire vakantiegebied.

Betaalbare woningen worden zeldzaam

Het probleem is echter niet enkel het aantal beschikbare woningen, maar de prijs waartegen ze kunnen worden verhuurd. De belangrijkste bankinstellingen adviseren dat de maandelijkse huur niet meer dan 30% van het nettoloon mag bedragen.

Rekening houdend met dit uitgangspunt zou het gemiddelde salaris van een inwoner niet ver van de 3.000 euro per maand moeten liggen.

Het zuiden is dus geen plek om te wonen. Het is eerder een paradijs voor vakantiewoningen, dat zich uitstrekt van de toeristische gebieden bij uitstek tot het midden van het land.

Als je de zoekopdracht naar een huurwoning verfijnt tot maximaal 700 euro per maand of minder, dan vind je:

  • vier aanbiedingen op Idealista
  • zes resultaten op Fotocasa

Op één na, is de huurprijs 700 euro per maand. Met andere woorden, het nettoloon moet minstens 2.100 euro netto per maand zijn.

Huurwoningen onder 700 euro in detail

Een van de beschikbare woningen bevindt zich in Tamaimo: een appartement van 85 vierkante meter met twee slaapkamers, lift en garage.

In Puerto Santiago is er een appartement van 44 vierkante meter beschikbaar, gelegen op de vijfde verdieping met lift.

Ook in La Caleta de Güímar en Las Galletas zijn er betaalbare opties, maar de ruimte is beperkter. Water en elektriciteit apart te betalen.

Prijsexplosie op de huurmarkt

Een onderzoek van Indominio toont aan dat de huurprijzen tussen 2016 en december 2023 zijn verdubbeld. In Granadilla de Abona is de prijs per vierkante meter gestegen van 6 euro naar 12,76 euro, terwijl in Arona de prijs steeg van 7,5 euro naar 17,64 euro per vierkante meter. Deze trend geldt voor bijna alle gemeenten in Zuid-Tenerife. Vilaflor is echter de uitzondering, de gemiddeld huurprijs is 3,06 euro per vierkante meter gebleven.

Toeristische gebieden dragen bij aan de hogere huurprijzen

In toeristische gebieden zoals Playa de las Américas, Los Cristianos en Costa Adeje liggen de huurprijzen aanzienlijk hoger, met gemiddelden rond 1.300 euro tot 1.500 euro per maand voor appartement van ongeveer 70 vierkante meter. Deze prijzen reflecteren de populariteit en hoge vraag in deze gebieden.

Reflectie op de huurmarkt

De huurmarkt in Tenerife Zuid laat een zorgwekkende trend zien van stijgende prijzen en beperkte beschikbaarheid. Dit heeft grote gevolgen voor de lokale bevolking en buitenlandse bewoners. Het is cruciaal dat de huurprijzen in verhouding blijven tot de gemiddelde inkomens om het gebied toegankelijk en leefbaar te houden. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…