Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

Fiestas del Cristo 2023

donderdag 7 september 2023 tot zondag 24 september 2023

Fiestas del Cristo 2023 La Laguna

Fiestas del Cristo 2023 met bijna 60 activiteiten

Het programma van deze editie vindt plaats van donderdag 7 tot zondag 24 september en de muzikale optredens omvatten o.a. Efecto Pasillo, Pedro Guerra en María del Monte.

Het gemeentebestuur van San Cristóbal de La Laguna presenteerde vrijdag 1 september de affiche en het officiële programma van de Fiestas del Santísimo Cristo 2023, een zeer speciale editie die het aantal activiteiten van vorig jaar nog zal overtreffen.

Het programma zal ongeveer 60 activiteiten aanbieden, onder meer:

 • film in openlucht
 • sport
 • muziek
 • humor
 • poëzie
 • tentoonstellingen
 • religieuze verering van het heiligenbeeld, dat meer dan vijf eeuwen geleden vanuit Vlaanderen op het eiland arriveerde

Kunstenaars

Vele bekende artiesten en groepen zullen de feestelijkheden opluisteren, zoals Efecto Pasillo, Pedro Guerra, María del Monte en Los Sabandeños. Komedie zal opnieuw goed vertegenwoordigd zijn in de comedy-avonden, waaraan grote talenten van de Canarische Eilanden zoals Kike Pérez, Petite Lorena en Abubukaka zullen deelnemen.

Populaire en culturele evenementen

De Fiestas del Santísimo Cristo de La Laguna 2023 starten donderdag 7 september, om 20u30, met het voorlezen van de traditionele proclamatie in het Real Santuario door Paulino Rivero, ex-president van de regering van de Canarische Eilanden en huidig president van Club Deportivo Tenerife.

Vanaf dat moment zullen er elke dag talloze activiteiten plaatsvinden op het hoofdpodium op het Plaza del Cristo, het Teatro Leal, het Plaza del Adelantado en het oude klooster van Santo Domingo, naast nog andere locaties in La Laguna.

Muziek met bekende artiesten

In 2023 zal muziek een van de hoofdrolspelers van deze viering zijn dankzij gevarieerde shows zoals het La Laguna Rock Festival (vrijdag 8 september), het IX Internationale Reggae Festival van de Canarische Eilanden (zaterdag 9 september) of het 45ste Sabandeño Festival (zondag 10 september), dat de 30ste verjaardag van het album ‘Canario’ zal eren en waaraan Olga Cerpa, José Manuel Ramos en Héctor González zullen meewerken.

Het Festival de Mayores (dinsdag 12 september), dat in 2022 een groot succes was qua deelname, zal weer van start gaan, met de medewerking van de veelgeprezen artiest María del Monte.

Tot slot, naast andere evenementen, zijn er de traditionele Verbenas (dansfeesten) op de Plaza del Cristo (zaterdag 9 en woensdag 13 september), de inclusieve Verbena (woensdag 20 september) en andere evenementen zoals het optreden van het Las Palmas Symfonieorkest (vrijdag 8 september) en het concert van Los Cantadores, met medewerking van Adrián Martín en Coti (zondag 17 september).

Optochten, vuurwerk en sport

Fiestas del Cristo met "vuurpaarden"
Foto: Sergio Méndez

Er is ook geen gebrek aan emblematische evenementen tijdens deze fiestas, zoals de optocht van de pandorga en de caballitos de fuego (letterlijk: vuurpaarden).

Ook de nacht van de tradities, die dit jaar een eerbetoon is aan de worstelaar Lolo Gutiérrez (allemaal gepland op woensdag 13 september), evenals de vuurwerkshows op woensdag 13, donderdag 14 en 21 september.

In het sportgedeelte springen onder andere:

 • de XLII Carrera Popular del Cristo op zaterdag 9 september.
 • het LXII City of La Laguna Tafeltennistoernooi op zondag 17 september.
 • de finale van de Concurso de Arrastre (sleepcompetitie met vee) op zondag 17 september.
 • het Luchada del Cristo (worstelen) op vrijdag 22 september.
 • het XVII Regionale Domino Toernooi ‘Ciudad de La Laguna’ op zaterdag 23 september.

De rest van het programma omvat andere aantrekkelijke evenementen zoals tentoonstellingen van kunstenaars Manolo Sánchez (van woensdag 6 tot zaterdag 23 september) of Yapci Ramos (vanaf zaterdag 9 september), de Noche del Patrimonio (Erfgoednacht) op zaterdag 16 september, poëzievoordrachten, koorbijeenkomsten, twee bioscoopavonden in openlucht en verschillende voorstellingen voor de jongsten van het gezin, zoals de voorstelling van het gezelschap Los Gabytos, kinderen van de mythische clown Gaby (zondag 17 september).

Religieuze evenementen

De belangrijkste religieuze events van het programma, die al symbolisch zijn voor de inwoners van de gemeente, zoals de ceremonie van de afdaling en verering van Santísimo Cristo de La Laguna en de processie ervan naar de Santa Iglesia Catedral (zaterdag 9 september) en de processie van de terugkeer en de eucharistieviering van het begin van het Octaverio (week van het gebed) op donderdag 14 september.

Fran de Miguel, ontwerper van de affiche

Tot slot legde de kunstenaar Fran de Miguel de symboliek en geschiedenis uit die vooraf zijn gegaan aan de officiële poster voor deze festiviteiten, die de typische kustdorpen van La Laguna, de traditionele vuren en de Christusfiguur vergroot samenbrengt.

Volledige programma kan je hier terugvinden.

Opbouw podium Fiestas del Cristo

Opbouw podium Fiestas del Cristo 2023
Foto: CanariasNoticias.es

Deze week begon de opbouw van het podium dat 14 meter breed en 12 meter hoog zal zijn. Met veel aandacht voor de esthetische uitstraling samen met een krachtige technische inzet van geluid en verlichting die alle geplande concerten en optredens zal dekken.

Plaza del Cristo
San Cristóbal de La Laguna,Santa Cruz de Tenerife38201Spanje

Ook interessant om weten…