Honderdtal illegale boten actief in Tenerife

Honderdtal illegale boten actief in Tenerife - Walvissen spotten

Honderdtal illegale boten actief in Tenerife

Elk jaar zijn er meer… momenteel opereren er ongeveer honderd illegale boten in de wateren rond de Canarische eilanden. De meesten zijn afkomstig van Kroatië of Montenegro en overrompelen de archipel met toeristische en recreatieve excursies, zonder te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Ze betalen geen taksen of belastingen aan de Canarische eilanden. Ze ondergaan geen controles, technische inspecties of voldoen aan de veiligheidsmaatregelen.

Daarom zal de Canarische overheid samen met Asnáutica (la Asociación Náutica y de Recreo de Canarias) de nodige maatregelen treffen.

Ángel Escobar, de voorzitter van Asnáutica legt uit: “De regering was bereid om het probleem op te lossen, maar vertelt ons niet over de nodige middelen te beschikken om deze illegale activiteiten te controleren,”. Daarom zullen het de lokale (wettelijke) boten zelf zijn die de illegale “excursies” zullen controleren en de klachten aan het ministerie zullen presenteren. “Ze hebben onze medewerking gevraagd om de illegale boten te kunnen identificeren”, vervolgt de president.

Alhoewel het elk jaar erger wordt, is het geen nieuw verschijnsel. “Elk jaar zijn er meer, ze vermenigvuldigen zich van dag tot dag”, zegt de president van Asnáutica. De Canarische eilanden zijn de enige Europese bestemming voor nautisch toerisme tijdens de wintermaanden.

Daarom zijn de eilanden van oktober tot april een trekpleister voor de illegale boten uit andere landen. “De mond-tot-mondreclame over ons ideale klimaat en het succes van dit soort activiteiten maakt dit tot een invasie”, benadrukt de president.

De economische schade die dit soort illegale activiteiten met zich meebrengt is duidelijk. Maar er is ook de schade voor het milieu en de inbreuken op de maritieme veiligheid. “De meeste van deze schepen kennen en voldoen niet aan de diverse veiligheidsregels en hebben niet de minste kennis over de walvisachtigen” bekritiseert Escobar, die eraan toevoegt dat “velen zelfs geen Engels begrijpen, laat staan Spaans.”

Recente onregelmatigheid

De meest recente onregelmatigheid vond enkele dagen geleden plaats.

Acest (organisatie voor milieubehoud) registreerde het op video. En merkte op dat het gedrag duidelijk aantoonde dat ze geen rekening houden met het welzijn van de walvissen en dolfijnen of de voorschriften opvolgen, die bestaan ​​voor de observatie en het spotten van walvisachtigen.

Dit is helaas geen alleenstaand geval.

Boot-excursies, een bloeiende sector

De sector van het recreatieve toerisme op zee groeit enorm in Tenerife.

Het uitzonderlijke klimaat van de archipel, de nabijheid van walvisachtigen in zijn wateren en de miljoenen bezoekers, maken de Canarische Eilanden tot een paradijs voor deze activiteiten.

Bovendien is de afstand van de kust tot de plaats waar de walvisachtigen leven erg klein, amper drie of vier mijl, terwijl je in andere delen van de wereld tot drie uur moet navigeren om walvissen of dolfijnen te spotten.

Tenerife is een doorgangszone voor de tropische grienden, de tuimelaar en voor veel soorten walvisachtigen.

Dit alles maakt van de pleziervaartuigen de derde toeristische activiteit in de archipel, wat zich vertaalt in vele lokale jobs, zowel direct als indirect.

Zorg dat je enkel met legale boten walvissen spot

Gelukkig zijn er vele lokale bedrijven die wel volgens de regels werken.

Deze lokale bedrijven beschikken over de nodige accreditaties om deze activiteit uit te oefenen (la bandera Azul) uitgereikt door Turismo y Medio Ambiente del Gobierno de Canarias.

Daarnaast hebben ze ook een vergunning van het Ministerio de Agricultura y Pesca (Ministerie van Landbouw en Visserij). Ook gebeurt alles met inachtname van de nodige veiligheidsmaatregelen.

Boek hier in alle veiligheid bij een lokaal en wettig bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…