Spanje verstrengt regels rond Elektronische Sigaretten

Elektronische sigaretten - nieuwe regulering in Spanje -foto persoon en rook

Verbod op Elektronische Sigaretten met aroma’s

Spanje neemt een grote stap voorwaarts in de regulering van elektronische sigaretten. Mónica García, de minister van Volksgezondheid, heeft onlangs aangekondigd dat de regering van plan is om strenge regels in te voeren voor de verkoop en het gebruik van elektronische sigaretten. Deze nieuwe regels zullen vergelijkbaar zijn met de bestaande regelgeving voor traditionele tabaksproducten.

Dit verbod is een maatregel die wordt genomen met als doel de bevordering van de volksgezondheid en het terugdringen van het aantal rokers.

In een recente ontwikkeling heeft de Spaanse regering de verkoop van gearomatiseerde tabaksproducten, waaronder elektronische sigaretten, verboden. Dit besluit is genomen als onderdeel van een nieuwe reeks maatregelen gericht op de productie, presentatie en verkoop van tabaksgerelateerde producten.

Nieuwe etiketteringsvoorschriften

De nieuwe regelgeving vereist dat alle elektronische en/of “verwarmde” tabaksproducten waarschuwingen bevatten over de gezondheidsrisico’s.

Deze waarschuwingen zullen vergelijkbaar zijn met die op conventionele tabaksproducten, met vermeldingen als: “Tabaksrook bevat meer dan 70 kankerverwekkende stoffen”, ondersteund door afbeeldingen die de gevaren illustreren.

Uitbreiding van het aromaverbod

Het Ministerie van Volksgezondheid breidt het verbod uit naar alle tabaksproducten die kenmerkende aroma’s of smaakstoffen bevatten. Dit omvat componenten zoals filters, rookpapier, verpakkingen, capsules, of enige andere methode die de geur of smaak van tabaksproducten kan veranderen of de rookproductie kan intensiveren.

Vorig jaar werd ook het roken verboden op stranden van Santa Cruz.

Einde van uitzonderingen voor informatieberichten

De nieuwe regels schaffen ook de uitzondering af die het mogelijk maakte om informatieve boodschappen en gecombineerde gezondheidswaarschuwingen weg te laten. Dit betekent dat alle verwarmde tabaksproducten nu dezelfde etiketteringseisen moeten volgen als traditionele sigaretten.

Naleving van de EU-Directieve

Deze nieuwe regelgeving, die drie maanden na publicatie in het Staatsblad van kracht wordt, is een transpositie van de Delegated Directive van 9 juni. Deze wijziging van de Richtlijn 2014/40/EU is bedoeld om de regelgeving voor verwarmde tabaksproducten gelijk te trekken met die voor conventionele sigaretten.

Dit nieuwe besluit van de Spaanse regering weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s van elektronische sigaretten. Het benadrukt ook de inzet van de regering voor de volksgezondheid en haar bereidheid om strenge regelgeving in te voeren ter bescherming van consumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…