Canarische Eilanden vragen terug covid-test vanaf 1 december 2021

Canarische eilanden geen Covid-test

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Vanaf woensdag 1 december terug covid-test

De Canarische Eilanden gaan opnieuw controles invoeren voor Spaanse passagiers op hun luchthavens wegens de toename van het aantal gevallen van Covid-19 in Spanje. De maatregel, die op 1 oktober was ingetrokken, zal op 1 december 2021 weer van kracht worden en dit tot 15 januari 2022 middernacht.

Vanaf woensdag 1 december 2021 moeten alle reizigers afkomstig vanuit Spanje en die de archipel willen binnenkomen aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

Voorwaarden

 • het volledige vaccinatieschema hebben ontvangen (meer dan 15 dagen van tevoren en binnen de vier maanden voor de reis een dosis hebben gekregen)
 • een certificaat hebben waaruit blijkt dat zij de ziekte in de zes maanden voor de reis hebben overwonnen;
 • een negatieve test op besmetting hebben ondergaan.

Vrijstellingen

Vrijgesteld van deze eisen zijn kinderen jonger dan 12 jaar, personen op doorreis met als bestemming een ander grondgebied of een ander land, en personen die kunnen aantonen dat zij, ongeacht hun verblijfplaats, gedurende een periode van minder dan 72 uur buiten de Canarische Eilanden hebben verbleven. Bron

Canarische Eilanden eisen geen covid-tests meer van binnenlandse reizigers (oud nieuws, zie hierboven)

Het ministerie van Volksgezondheid van de regering van de Canarische Eilanden deelt mee dat met ingang van 1 oktober 2021 de verordening betreffende de screening van nationale reizigers bij aankomst op de Canarische Eilanden, zowel per vliegtuig als per boot, die in december werd uitgevaardigd om de overdracht van SARS-CoV-2 te beperken, niet zal worden verlengd.

Vanaf 1 oktober zal het dus niet meer nodig zijn dat de reiziger ouder dan 12 jaar een bewijs van vaccinatie tegen COVID-19 of een negatieve test op actieve besmetting of een bewijs dat de ziekte is overwonnen, voorlegt.

Bij de vaststelling van deze maatregel is rekening gehouden met de gunstige epidemiologische ontwikkeling van de Archipel, aangezien de gecumuleerde incidentie op de eilanden en in de rest van Spanje laag is en de vaccinatiegraad zowel op de Canarische Eilanden als in de rest van de autonome regio’s hoog is.

De screening van reizigers is op 18 december van start gegaan en is sindsdien ononderbroken voortgezet om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen en alle drukkere periodes te controleren, met name tijdens de feestdagen.

Vierennegentig procent van de reizigers die vanuit de rest van Spanje per vliegtuig of over zee arriveerden op de Canarische Eilanden, sinds het begin van het screeningsprogramma op de luchthavens van de eilanden, heeft een negatieve diagnostische test op actieve infectie (PDIA) of een certificaat van vaccinatie tegen COVID-19 voorgelegd. In totaal werden 1.976.146 mensen door deze maatregel getroffen.

Reizigers die geen van de toegestane certificaten konden tonen, of van wie het certificaat niet geldig was, werden geïdentificeerd, geregistreerd en in isolatie geplaatst totdat op de plaats van bestemming een negatief diagnostisch testresultaat werd verkregen.

De diagnostische test op actieve infectie, zowel in het land van oorsprong als op de plaats van bestemming, was gratis voor reizigers die op de Canarische Eilanden woonden en van het nationale grondgebied terugkwamen en de test aflegden in de centra die door de gezondheidsdienst van de Canarische Eilanden voor dit doel werden erkend.

Controle in toeristische accommodatie – maatregel opgeschort tot 31/01/2022

De verordening betreffende de voorwaarden voor de toegang tot toeristische accommodatie op de Canarische Eilanden blijft echter van kracht, op grond waarvan personen boven de 12 jaar een bewijs van inenting of een negatieve diagnostische test van actieve infectie of van het overwinnen van de ziekte in het hotel moeten kunnen voorleggen. Zie ook dit artikel, waar deze maatregel wordt opgeschort tot 31 januari 2022.

Uitzonderingen op deze regel:

 • Personen die kunnen aantonen dat zij op de Canarische Eilanden woonachtig zijn en die onder hun verantwoordelijkheid verklaren dat zij hun grondgebied in de 15 dagen voorafgaand aan hun aankomst in de toeristische accommodatie, niet hebben verlaten en dat zij in die periode geen symptomen hebben gehad die met COVID-19 verenigbaar zijn.
 • Personen, ongeacht hun verblijfplaats, die kunnen aantonen dat zij gedurende een periode van minder dan 72 uur vóór hun aankomst, buiten de Canarische Eilanden zijn geweest en gedurende de 15 dagen voorafgaand aan genoemde periode van afwezigheid van minder dan 72 uur, op het grondgebied van de Canarische Eilanden hebben verbleven, en die bovendien onder hun verantwoordelijkheid verklaren dat zij gedurende deze periode geen symptomen hebben gehad die verenigbaar zijn met COVID-19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 1. Dag Annelies,

  Er is een verschil tussen “risico” en “hoog risico”.

  Momenteel is België voor Spanje een “risico” gebied (tot 19/12), maar geen “hoog risico” gebied, daarom geen PCR-test momenteel.

  Op deze pagina kan je de lijst van risico-gebieden terugvinden (onderaan, voorlaatste paragraaf):
  https://www.tenerifevakantie.com/kleurcodes-belgie-nederland-spanje/

  En op deze pagina lees je de formaliteiten, zowel voor heen- als terugreis:
  https://www.tenerifevakantie.com/coronavirus-tenerife/

  Veel plezier in Tenerife,
  Guy H.

 2. Annelies schreef:

  Beste,
  Op de website https://www.hallocanarischeeilanden.com/coronavirus/ staat vermeld dat er wél een negatieve test wordt gevraagd, ongeacht je vaccinatiestatus, als je van een hoog risico EU land komt (België momenteel). We weten dus even niet meer goed welke info te volgen. Hebt u raad?
  Bedankt voor uw hulp,
  Annelies

 3. Dag Simone,
  We duimen dat jullie kunnen komen genieten in Tenerife.
  Groeten,
  Guy H.

 4. Simone schreef:

  Heel goede site, we bekijken alle dagen de corona inreis-info. Hopen dat er tegen 9/1 geen verandering komt, want ons huurappartementje aan de Costa del Silencio wacht op ons . Allebei driemaal gevaccineerd, dus blijkbaar blijft dit voldoende!!

 5. Dag Eric,

  Bedankt voor je reactie.

  De blog wordt actueel gehouden (zo goed als mogelijk).
  Ik heb gezien dat er op de Sociale Media verschillende tegenstrijdige berichten circuleren, hetgeen op mijn blog staat is tot op vandaag nog steeds juist.

  Momenteel is België voor Spanje een risico gebied, maar geen hoogrisico gebied, daarom geen PCR-test momenteel.

  Op deze pagina kan je de lijst van risico-gebieden terugvinden (onderaan, voorlaatste paragraaf):
  https://www.tenerifevakantie.com/kleurcodes-belgie-nederland-spanje/

  En op deze pagina lees je de formaliteiten, zowel voor heen- als terugreis:
  https://www.tenerifevakantie.com/coronavirus-tenerife/

  Nog een aangenaam weekend,
  Guy H.

Ook interessant om weten…