Einde quarantaine bij nauwe contacten?

Einde quarantaine - 2 geïsoleerde mensen

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Einde quarantaine bij nauwe contacten ligt op tafel

De Commissie Volksgezondheid zal het einde van de quarantaine voor naaste contacten bestuderen tijdens een vergadering waarin het Ministerie van Volksgezondheid en de gemeenschappen het ook eens zullen worden over de vaccinatiestrategie met het geneesmiddel Evusheld, dat bestemd is voor degenen die niet gevaccineerd konden worden of een onvolledige vaccinatie hebben gekregen ten gevolge van hun allergieën.

Ondertussen is dit werkelijkheid sinds maandag 28 maart 2022, lees de details over deze nieuwe fase van de pandemie op deze pagina

De vergadering begint aanstaande dinsdag om 16u00, waardoor alle quarantaines voor naaste contacten definitief zouden kunnen worden opgeheven, nadat die voor gevaccineerden reeds maanden geleden werden afgeschaft. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert echter om sociale contacten te beperken en thuis te werken, zeker tijdens de eerste tien dagen.

Focus op ouderen en zwakkeren

De Spaanse overheid start binnenkort een nieuwe fase met versoepeling van een aantal coronamaatregelen. Met steeds betere cijfers zal de prioriteit verschuiven naar het beschermen van ouderen en kwetsbaren.

Hiermee komt een einde aan de intensieve monitoring van alle positief getesten en wordt alleen de Covid-19-incidentie gemonitord bij 60-plussers en kwetsbare groepen (bvb. zwangere vrouwen en mensen met een chronische aandoeningen).

Geen maatregelen bij besmetting voor scholen

De afschaffing van de contactquarantaine, een debat dat al weken op tafel ligt, zal vooral bij kinderen tussen 6 en 11 jaar belangrijk worden, aangezien slechts 57,1% van hen ten minste één dosis van het covid-vaccin heeft gekregen, en slechts 16,7% de volledige kuur.

Catalonië is de Commissie reeds voorgegaan en heeft afgelopen woensdag de schoolquarantaine afgeschaft en is ook gestopt met het tellen van de besmettingen op scholen, met uitzondering van centra voor speciaal onderwijs.

Aangepaste risiconiveaus enkel voor 60-plussers

Er zal enkel nog rekening worden gehouden met de leeftijdscategorie van 60-plussers met de volgende drempelwaarden voor de IA14:

  • “risico onder controle” als er maximaal 250 positief getesten per 100.000 zestig-plussers zijn.
  • “laag risico” geldt wanneer er tussen de 500 en 1.500 positief getesten zijn.
  • “hoog risico” houdt in dat er tussen de 1.500 en 2.500 positief getesten zijn.
  • “zeer hoog risico” wil zeggen dat er meer dan 2.500 per 100.000 zestig-plussers een positief testresultaat kregen.

Evusheld, vaccin voor mensen met allergiën

Volgens de agenda van de vergadering, waartoe EFE toegang heeft gehad, zullen Volksgezondheid en de gemeenschappen ook de vaccinatiestrategie met het geneesmiddel Evusheld bespreken.

Op 8 februari heeft de Commissie volksgezondheid ermee ingestemd dit middel te gebruiken voor mensen ouder dan 18 jaar met ernstige immunosuppressie die niet op vaccinatie reageren en voor mensen die contra-indicaties voor vaccinatie hebben en bovendien een zeer hoog risico lopen ernstig ziek te worden na besmetting met SARS-CoV-2.

Bovendien zullen de volksgezondheidsdeskundigen de ontwikkeling van de pandemie analyseren, die volgens de laatste officiële gegevens blijft afnemen, met een gecumuleerde incidentie van 613 gevallen afgelopen vrijdag (35 punten minder dan de dag ervoor).

Gaat Spanje voor een alternatieve aanpak

Zou bovenstaande betekenen dat Spanje kiest voor “focused protection”, namelijk het beschermen van ouderen en zwakkeren, zoals werd beschreven in The Great Barrington Declaration. Deze verklaring werd 5 oktober 2020 publiek gemaakt en is ondertekend door 928.000 personen, ook vele wetenschappers onderschrijven dit.

Sam Brokken is ook een grote voorstander hiervan. Hier kan je een interessant interview bekijken van Sam Brokken.

Ook Tegenwind TV maakte een prachtige 7-delige serie over de coronacrisis, de maatregelen, het beleid, de vaccins, privacy en de toekomst van onze samenleving. Met lector gezondheidswetenschappen Drs. Sam Brokken, vaccinoloog prof. dr. Theo Schetters, gezondheids- en welzijnseconoom prof. dr. Lieven Annemans, klinisch psycholoog prof. dr. Mattias Desmet, sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler drs. Maurice de Hond en privacyspecialist prof. dr. Paul De Hert. Maak wat tijd vrij en verruim je blik met de inzichten van deze wetenschappers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…