Natuurherstel na bosbrand op Tenerife

Natuurherstel na bosbrand op Tenerife
Foto: Fénix Canarias

Uitdagingen en overwinningen na de bosbrand op Tenerife

Een recente verklaring van Fénix Canarias onthult de opmerkelijke opkomst van een “leger van kleine dennenbomen” op de grond die getroffen is door de grote bosbrand op Tenerife. In dit artikel verkennen we hoe de natuur na een verwoestende brand veerkrachtig herstelt, waarbij zelfs na het verlies van vegetatie een nieuwe cyclus van groei begint.

Een leger van veerkrachtige pijnbomen

Fénix Canarias deelde via hun profiel op X (voorheen Twitter) een fascinerende uitleg over hoe na de bosbrand op 15 augustus in Tenerife een “leger van kleine dennenbomen” zich ontwikkelt op de aangetaste grond. Er ontkiemen veel zaden na de brand, vooral afkomstig van dennenappels die lange tijd aan de boom blijven en pas opengaan na de hitte van het vuur.

Natuurlijke herstelprocessen na bosbranden

Fénix Canarias vervolgt met de uitleg dat ondanks het verlies van vegetatie, jonge dennenboompjes, samen met andere soorten, snel de grond bedekken totdat er opnieuw een beschermende laag van dennennaalden ontstaat. Enkel de goed gelegen jonge dennen overleven en groeien uit tot sterke bomen, terwijl de overige zullen sterven. Toch hebben zelfs degenen die niet overleven een belangrijke rol gespeeld in het redden van de grond en het handhaven van de dynamiek van deze ecosystemen.

Afsluiting van de bosbrand en toekomstig herstelwerk

De Cabildo de Tenerife kondigde op 10 november aan dat de bosbrand die in augustus begon en zich uitstrekte over 12.000 hectare, eindelijk is geblust.

President Rosa Dávila benadrukt dat dit “het beste nieuws is dat we kunnen delen” en bedankt alle betrokkenen bij de bluswerkzaamheden. Hoewel er nog veel werk te doen is voor het herstel van de bossen, markeert de blusverklaring het einde van de brand die Tenerife sinds half augustus in spanning hield.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…