Romería Valle San Lorenzo

Romeria Valle San Lorenzo, huifkar

Romería Valle San Lorenzo

Zondag 19 mei 2013 is er eerst de Heilige Mis die begint om 10u30. Na de Heilige Misviering is er de grote Romería die gaat tot aan de Mirador de la Centinela. Hieraan wordt deelgenomen door diverse lokale folklore groepen en muzikanten. Ter ere van La Virgen de Fátima wordt bij aankomst geofferd, vervolgens wordt het dorp en zijn inwoners gezegend en wordt er samen gegeten.

Zoals elk jaar wordt daarna gefeest en gedanst tijdens de “Gran baile” (groot dansfeest), onder begeleiding van de orkesten Dinacord en Clase Aparte.

Ook zaterdagavond 18 mei is er wat te beleven, om 19u00 “Festival Aniversario Baile Canario Academia Dile que Si” op de Plaza de la Iglesia, gevolgd door de “Gran Baile”, rond 23u00, met de orkesten Tejina en Sensación Gomera.

Oorsprong en geschiedenis van de Romería

Eerst een woordje over de oorsprong en betekenis van de “Romería (bedevaart, heiligenfeest).
Deze vallen altijd samen met de feestdagen van de heiligen van de katholieke godsdienst. Het zijn eenvoudige bedevaarten te voet, met karren en vee, die vertrokken van de mensen hun woonhuizen tot aan de dorpen, waar werd deelgenomen aan de feesten die daar doorgingen.

Deze bedevaart naar de plaatselijke kerk of kapel, heeft als bedoeling om de Heilige of Maagd van het dorp te vereren en te aanbidden.
Na een heel jaar hard werken, wordt deze pelgrimstocht in groep begeleid met muziek van gitaren en timple (typisch Canarisch 5-snaren instrument). Dit belangrijke dorpsfeest stimuleerde het sociale leven en zelfs de romantiek.

De Romerías vandaag

Momenteel zijn deze Romerías grote straatfeesten waar gelovigen en niet-gelovigen samenkomen, en waar traditie, cultuur en geschiedenis samensmelten.

Door sommigen worden deze dorpsfeesten bestempeld als “show”… doch het blijft een unieke gelegenheid om kennis te maken met het echte Canarische leven. Het is nog steeds het hoogtepunt van het jaar, waar alle leeftijden aan deelnemen. Het spektakel van de houten huifkarren getrokken door enorme koeien of ossen, de Canarische muziek en dans, de typische folklore en klederdracht (door iedereen gedragen), het blijft een boeiend schouwspel.

Er wordt landwijn gedronken, geitenvlees of rundvlees gegeten, lokale sporten worden beoefend (drijven van het vee – arrastre de ganado, verplaatsen/springen met lange stok – el salto del pastor), demonstraties gegeven van tarwe dorsen, melken etc…

Romeria te Tenerife - Romeria Valle San Lorenzo

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. dinsdag 12 mei 2015

    […] Lees hier wat een Romería is. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Delen aub

Deel dit met je Tenerife vrienden aub